Monday, December 31, 2012

OFFICE 69

sorry kalau tak best. kalau best sila comment. eh, tak kisahlah. ikut pendapat masing-masing laa. ye dak? selamat menonton. oh ya, sorry kalau kualiti kurang memuaskan. masalah teknikal. upload dekat youtube pun pixel pecah jugak.


OFFICE 69 Trailer



OFFICE 69 : 1




OFFICE 69 : 2

Sunday, December 30, 2012

Video OFFICE 69 (Part 2)



kalau tak best jangan marah. hehe.

biarkanlah


andai hati ini kosong, biarkanlah,
andai hati gembira, biarkanlah,
andai ku bertemu yang lain, biarkanlah.

merah menyala ku gembira, biarkanlah,
duka di hati diganti semula, biarkanlah,
terusik di kalbu, biarkanlah.

engkau yang di hati kini, ku harap kau sedari,
yang kau bermakna diangkat tinggi.

Sunday, December 16, 2012

OFFICE 69 Trailer


maaf sekiranya montaj ni tak hebat, tak cantik, kurang kreatif dan lain-lain. nak kutuk lihat diri sendiri dulu. sekian.

Tuesday, December 11, 2012

Andai


Andai suka biar bertempat,
Andai suka biar berakal,
Andai suka biar berkira,
Andai suka biarkan saja.

- Affan, 2012


Sekiranya ayatku tidak gramatis, maafkan aku. Aku hanya seorang manusia yang tidak hebat berkata-kata. Aku bukan seorang penulis, bukan penyajak, bukan penyantun dan bukan penyair. Aku hanya orang yang suka mengekspresikan perasaan melalui kata-kata. Sekian.

Friday, November 30, 2012

KEMPEN "JOM BOLOT"


Kamaredzwan Kamaruzaman,
Top 20 Finalist NESCAFE ON THE LIFE Contest.

cara untuk vote:

1) masukkan link ni NECAFE ON THE LIFE.
2) lihat di sebelah kiri screen ada macam2 kategori. 
Contoh: Collector of sights, Adrenalin Huntsman, Moo-lah Guru & lain-lain.
3) cari kategori MOVIETEER.
4) cari nama Kamaredzwan Kamaruzaman.




5) tekan vote this movie.




6) isi phone number, NRIC, code bawah tin nescafe.
7) code tin nescafe boleh minta dekat affan atau boleh tengok bawah tin nescafe.




8) SUBMIT

sekian terima kasih. kerjasama anda sangat dihargai.


#Mohon kepada semua Blogger yang terhebat ni untung tolong vote.

Mungkin voter yang terpilih akan dapat RM500 dari NESCAFE.
dan saya tak berapa jelas dengan ayat '10 Voter Incentive RM500 each"
sebab boleh jadi macam2 maksud.



Sunday, November 11, 2012

indah malam


indah malam,
bunyi cengkerik memecah kesunyian,
titisan air melompat di atas bumbung zink,
katak menyanyi kegirangan.

indah malam,
bayi melolong di telinga,
pintanya tidak disambut terus,
dengusan pula dihembus perlahan.

Saturday, November 10, 2012

dasar


atas dasar kawan, di sini saya ingin mengajak anda untuk LIKE page ini. selamat maju jaya. bonne chance.

Tuesday, October 23, 2012

Mungkin


mungkin
aku terlalu BODOH kerana mempercayainya sekali lagi.

mungkin
aku terlalu BODOH kerana memberikannya peluang sekali lagi.

mungking
aku terlalu BODOH kerana dia mempermainkan aku.

mungkin
aku terlalu BODOH kerana terpengaruh dengan tangisannya.

mungkin
aku terlalu BODOH kerana tidak mendengar nasihat orang lain.

mungkin
aku terlalu BODOH kerana aku terlampau sayangkan dia.

dan

mungkin
aku terlalu BODOH kerana terpaksa melepaskannya sekali lagi.

Wednesday, September 5, 2012

Aidilfitri di Lenggong


like father like son

ada 2 orang budak nakal

my FAMILY

cousins :) kedah, KL, kedah, kedah, perak

siblings

with meera rosdi

with izzati saad

Sunday, September 2, 2012

Bicaraku 1


satu hari segalanya akan terbukti pasti.
aku hanya duduk di tepi melihat panorama yang akan berubah di langit.

langit yang cerah menjadi mendung.
awan yang berarak hilang sekelip mata.
pelangi yang indah tiada lagi.

aku hanya melihat itik putih sambil tersenyum.
senyuman yang penuh sarcastic.
bak ros merah yang cantik tapi berduri.

itik putih yang ku bela bertahun-tahun ku lepaskan ke kolam.
takkan ku biar kau dekati ku lagi.
aku telah beri mu kemerdekaan.
pergilah dikau.

PANTUN 1 : Politik Mutakhir


duduk mencangkung perutnya kembung,
hajat dilepas di dalam guni,
fitnah memfitnah sabung-menyabung,
itulah gambaran politik masa kini.

#pandangan bebas Affan.

Thursday, August 30, 2012

masalah


aku punyai satu masalah sekarang. masalah malas bukak BLOG. mungkin satu hari nanti. akan ku update.

Monday, August 13, 2012

BUKU KEGEMARAN saya




akhirnya dapat beli buku ni walaupun harganya baru RM20. before cuti sem hari tu ingat nak beli dekat kedai buku kat PKNS tapi tak cukup duit. maklum laa. nak isi minyak kereta and topup smart tag lagi. bila dah balik rumah cari dekat MPH dah takde.


2 hari lepas keluar dengan Nisha, buka puasa sama. jalan sana jalan sini saja singgah Carrefour Wangsa Maju and then Nisha ternampak buku ni. aku bukan main senyum sampai telinga. siap dapat discount RM2 lagi. untung betul. hari sabtu beli and pagi tadi masa lepas sahur dah habis baca. ada 310 muka surat. nanti nak beli lagi buku macam ni.


dalam buku ni dia bongkar semua pasal peristiwa 11 September 2001, freemason dan zionis. siapa tokoh Freemason yang patut kita jauhi. penulis buku ni ialah Jerry D. Gray iaitu bekas warganegara Amerika dan dah dapat status warganegara Indonesia. dia malu nak mengaku rakyat Amerika dan dia ialah bekas perajurit Tentera Udara Amerika Syarikat. sekian terima kasih.


Monday, July 30, 2012

Mercun, Mercun dan Mercun.


MERCUN. bukan singkatan MEReka yang CUN. ia adalah benda yang boleh meletup, membahayakan dan mudah terbakar. mercun ni antara benda yang selalu orang main masa perayaan. paling banyak kita tengok orang main masa Hari Raya Aidilfitri. ada mercun bola, mercun naga, mercun mancis dan lain-lain. masa


Hari Raya Cina pula kita boleh tengok kaum Cina main mercun papan yang panjang tu. dia gantung dekat batang penyapu atau lidi dan bakar. dua tahun lepas first time aku tengok masa Deepavali pun ada orang main mercun depan rumah. kalau dekat KLCC tu tak heran laa. every new year mesti ada fireworks.


mercun papan


hari ni bila aku baca kosmo online ada laa keluar kes pasal mercun. kejadian berlaku dekat Alor Star, Kedah (menurut Kosmo). sorang buta mata, sorang lagi cedera. dia nak bakar mercun dan tak sangka sumbu yang nak dibakar tu terjatuh dalam plastik yang ada 40 mercun bola yang dia beli dan lepas tu meletup.


aku rasa confirm masa tu macam bunyi bom. kesian masa bulan Ramadan jadi benda tak diingini macam ni. jadi, ambillah iktibar. korang boleh baca berita dekat sini.


mercun bola


aku pelik kalau tengok orang main mercun. dah tau yang mercun tu bahaya. boleh jadi buta, boleh jadi pekak takpun boleh bawa kita terbang ke alam barzakh. paling teruk bila dengar dekat sekolah ada pelajar main mercun. dia tak tau yang dia buat tu bahaya kalau terkena dekat orang lain. apa yang seronok pun aku tak tau.


setiap tahun mesti ada kes dekat surat khabar ada orang cedera pasal main mercun. semua orang yang main mercun tak pernah serik. dah kena kat diri sendiri baru nak menyesal. pihak kerajaan dan pihak berkuasa dah ingatkan mercun tu benda bahaya, benda yang diharamkan. tapi ada juga orang nak main. tepuk dada tanya diri.




dulu masa kecik-kecik aku pun main mercun jugak. semua orang pernah main mercun takpun bunga api. kalau budak kecik bagi main pop-pop je. sebab tak bahaya sangat. bila fikir balik baru rasa mercun tu bahaya. lepas tu aku dah tak nak main mercun lagi. takut jugak jari putus ke apa ke. susah nak dapat GIRLFRIEND bila dah besar.




kepada individu yang masih beli dan bermain mercun, silalah hentikan perbuatan korang tu. fikir akibatnya. kenapa perlu ambil risiko? dan paling penting jangan main meriam buluh. kalau meletup satu benda tak berguna. sekian terima kasih.

Wednesday, July 25, 2012

BB itu Bantal Busuk


BANTAL BUSUK. betul ke sinonim dengan budak manja? siapa ada bantal busuk? mengaku cepat. confirm tak ramai yang berani nak mengaku ada bantal busuk. yang rasa diri cantik dan kacak lagi tak berani nak mengaku. bila orang tanya


'wei, kau ada bantal busuk tak?'

mesti kau jawab

'mana ada. aku dah besar la. tak cun la ada bantal busuk'.


kalau kawan aku cakap macam tu memang aku kahak hijau dekat tangan dia. padahal malam-malam cari bantal busuk tu jugak. sebelum tidur mesti cium atau bau dulu bantal busuk, 'gentel-gentel' bucu bantal busuk, lepas tu peluk kuat-kuat. eleh, aku pun buat benda sama jugak tiap-tiap hari.


tu dia bantal busuk aku. since 1994 lagi.


okay, soalan umum. kalau individu yang ada bantal busuk memang nampak lembut ke? not 'jantan'enough? ha..ha.. bullshit la weh. aku dulu siap ada patung GARFIELD besar lagi. tapi kecik sikit daripada kakak punya bear. bear dia tu dah sama besar dengan Bella dah aku tengok. bayangkan sendiri dak Bella tu besar mana. dah Affan jangan buat kontroversi dekat sini.


okay, ada orang bantal busuk dia jenis panjang. yang boleh kepit guna kaki tu. ada yang kecik macam aku punya. ada yang besar macam bantal kepala. ikut kepada taste masing-masing. takde siapa nak halang. kebebasan hak asasi manusia.


bear busuk kakak


bagi aku bantal busuk ni best jadi teman, tak kira masa dan tempat. teman yang takkan tikam belakang kita. sentiasa dengar masalah kita. teman rapat yang kesat air mata kita bila menangis. aku boleh rasa sampai kahwin bantal busuk ni melekat dengan aku. antara keistimewaan bantal busuk ni pada aku :


kalau sejuk boleh peluk kuat-kuat.

kalau rasa bosan boleh 'gentel-gentel' bucu dia.

nak menjerit hanya tekapkan muka sahaja. ringkas dan mudah.

air liur tak merebak dekat cadar katil.
bak kata pepatah mana nak tumpahnya kuah kalau tak ke nasi.

dan

boleh jadi teman tidur untuk lelaki sebab nampak lagi kelakar kalau ada bear di sisi.


kesimpulannya, kepada individu yang ada bantal busuk. kita jangan malu. kita mesti bangga. kalau boleh jerit kuat-kuat 'AKU ADA BANTAL BUSUK, SO WHAT!' bila ada orang tanya kita ada bantal busuk ke tak. tak salah nak ada bantal busuk. biarkan apa orang nak kata. janji kita straight bukan bengkok-bengkok. sekian terima kasih.


zaqwan pun nak jugak ada bantal busuk. kuatnya pengaruh aku.
#senapang tu nak bawak kenapa woi.

Monday, July 23, 2012

bahan mudah terbakar




ROKOK. benda yang dah tak asing lagi dalam hidup semua orang. di sekeliling kita kebanyakannya perokok. depan, belakang, kiri dan kanan. tak percaya tengok orang sebelah. oh ya, bulan puasa takde orang merokok di khalayak ramai.


kepada yang masih bersekolah mesti korang pernah tengok kawan-kawan korang kantoi merokok dalam tandas kan? tak pun dekat tangga. lepas tu kena rotan dengan cikgu. masuk kelas buat muka, ada yang senyum-senyum. ada yang buat muka bangga. pelik betul.


boleh jamin setiap sekolah mesti ada pelajar kantoi merokok. yang peliknya, macam la dekat rumah masa habis sekolah tak boleh nak merokok. nak jugak merokok masa dalam sekolah. apa yang seronok merokok dalam sekolah? ada sesiapa nak bagi tau aku? bagi sebab yang relevan sikit. kalau dekat rumah nak merokok sampau habis 5 kotak pon takde hal. tapi aku pernah dengar kawan aku kata kalau merokok dekat rumah nanti kantoi dengan mak. nampaknya kau hanya tunjuk berani depan kawan-kawan dengan depan cikgu kat sekolah. konon rasa diri tu macho la merokok dalam sekolah.



"oh nikmatnya hisap rokok dalam toilet".

"wei, bak sepam rokok".

"lighter ada?".

"wei man pancung rokok sikit".


kepada pelajar yang merokok rasanya dah biasa dengar ayat-ayat tu. biasalah, masa dekat sekolah bukan semua yang bawak rokok. kadang-kadang sebatang rokok boleh hisap lebih dari 5 orang. lepas habis sesi merokok, masuk dalam kelas. hah tu dia. masing-masing baju bau macam orang baru lepas main bunga api. bau terbakar. dulu aku boleh la hidup dalam suasana asap rokok. sekarang ni kalau terbau asap sikit mesti rasa nak selsema. kepada pelajar sekolah tolong fikir balik apa yang seronok merokok tu. kalau ada protein atau kalsium aku pon nak merokok sama.


pelik bila dengar perokok berkata tak boleh berhenti merokok. semua tu merepek. bak kata orang putih 'bullshit'. alasan semata-mata. bak kata pepatah orang Melayu pula 'nak seribu daya tak nak seribu dalih' dan 'di mana ada kemahuan di situ ada jalan'. berhenti perlahan-lahan boleh. bukan tak boleh. kalau nak berhenti atas kemahuan sendiri. sahutlah cabaran berhenti merokok.


khas untuk perokok tegar dan yang baru belajar merokok


cuba kira berapa banyak duit korang habis nak beli rokok. sehari sekotak. kalau takde duit mula la beli rokok seludup. sebab murah sikit. takde la mahal macam nak beli Dunhill. kepada per0kok di luar sana yang rasa diri anda tu macho bila merokok atau mungkin perempuan suka tengok korang merokok, dijemput untuk menonton video di bawah ini. sekian terima kasih.


Wong Fu Productions - The Turn Off

Sunday, July 22, 2012

happy ramadan


selamat berpuasa di Bulan Ramadan kepada semua blogger dan seluruh umat Islam di dunia.


Thursday, June 28, 2012

semangat terpadam sekejap


seperti yang kita sedia maklum pagi tadi ada match EURO 2012, Portugal vs Spain. dengan berkat sabar dan yakin akan tengok match tu sampai habis. mana tak nya best gila kot. dua-dua mengancam. Portugal ada Cristiano Ronaldo, Joao Moutinho, Fabio Coentrao. Spain pulak ada lagi ramai player best, Fernando Torres, Xavi Hernandez, Andres Inniesta, Cesc Fabregas, Iker Casillas.

dengan semangat yang waja pukul 2.45am buka laa TV3.


"Aik, apa ni. kenapa ada drama Melayu pulak. Mana bola?!"


nasib baik si Syam ni bagi idea suruh tengok LIVE STREAMING je. dah bukak live streaming sekat-sekat pulak. kadang-kadang laju, kadang-kadang macam DVD cetak rompak. tengok punya tengok habis first half. dah masuk second half mata dah layu. tengok dalam gelap la katakan. dalam saat kedua pasukan saling buat serangan, rasa mengantuk tahap overdose ni dah serang mata dulu. terkulai depan laptop. bangun je tengok dah minit ke 80. ah tutup jelah. sambung tidur.


macam ni lah rupanya bila tertidur depan laptop.
#bulu kaki lebat macam tu memang tak lah.


tadi baru bukak facebook nak tengok siapa menang, OH YES! Spain menang! tahniah. Pasukan Affan berjaya melangkah ke FINAL EURO 2012. harap akan bertemu GERMANY. Mesut Ozil, Mario Gomez, Bastian Schweinsteiger. Hala Espana! oh ya, sekarang pelajar Ijazah Sarjana Muda UiTM sedang dalam mood FINAL EXAM. sekian terima kasih.

twitter dibuka kembali


Tuesday, June 26, 2012

kita BOLEH!


entry kali ni pasal student IPTA/IPTS.

kadang kala kita dengar ada kawan kita cakap pasal

"eh korang aku takde duit laa nak makan".

"aku takde duit laa nak beli buku".

and bila kita senyap tak tau nak cakap apa dia akan cakap

"ala, kau kaya boleh laa. aku miskin".

"rumah kau dekat senang laa".

TETAPI, cuba kita tengok phone dorang. tu dia mak ang, SAMSUNG GALAXY, BLACKBERRY. kalah lecturer. lecturer pon pakai Nokia Express Music yang lama tu je. takpun handphone nokia yang ada lampu tu. kata takde duit tapi harga handphone cecah RM1200++, Achaner Tu Johan?





kadang-kadang tergelak bila dengar dorang cakap macam tu. sedangkan sem ni dengan jayanya tak pinjam PTPTN, takde biasiswa atau tajaan mana-mana boleh je hidup. dan tak perlu pon nak angkat sepanduk, kain rentang semua nakkan pendidikan percuma.

rahsianya, kerja PART TIME la dek oi. kumpul duit masa cuti sem. bukan dok nganga kat rumah berdoa duit turun dari langit. memang idok ler. kan ada pepatah Melayu, "Di mana ada kemahuan, di situ ada jalan" dan "Nak seribu daya, tak nak seribu dalih". setiap kesusahan ada jalan untuk keluar. sekian terima kasih.

Friday, June 1, 2012

selepas ini

EURO 2012 dah nak start. apa lagi. marilah beramai-ramai mengadap TV. yahoooo.. malangnya dah nak final exam. nak start berasmaradana dengan buku. bosannya. dah laa GF dah nak masuk UIA ahad ni. oh, i will miss her.


seminggu duduk rumah, apa affan buat? duduk rumah, FACEBOOK. makan tido, makan tido. BOSAN. nak layan TWITTER dah deactivate. nak layan blog, bukan boleh nak IM. nak keluar, bosan pulak sorang-sorang. nak ajak orang lain keluar semua busy kerja. nak ajak perempuan kena penggal kepala nanti. nak ajak zaqwan raksasa kecik kang naik angin pulak tengah-tengah jalan.


Oh dunia, kadang-kadang manusia yang berada di dalammu merasa sangat bosan. bosan sampai mati akal. kalau dikupas akalnya akan kelihatan kosong. kosong seperti tin minyak tanah rumah opah. bukan kosong lagu najwa latif lagi. kosong yang tiada berisi. tapi tidaklah berisi seperti bella adik perempuanku. sekian.

Wednesday, May 16, 2012

untuk SEMUA guru


Selamat Hari Guru atau Happy Teacher's Day. topik utama tiada sebarang kaitan dengan kumpulan Teacher's Pet. okay, di sini saya Kamaredzwan ingin mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru dan pensyarah yang terlibat secara langsung dan 'tak langsung' mengajar saya selama ini. LOVE YOU lah cikgu!


kerjaya sebagai guru ni kerjaya yang mulia dan nak mendidik pelajar bukan senang dan ringan. lagi-lagi nak mengadap macam-macam ragam pelajar. ada yang baik, skema, kerek, mulut bising dan lain-lain. tengok jelah muka cikgu kat sekolah atau pensyarah. kadang-kadang sampai dah tak tau nak cakap apa.


kepada cikgu-cikgu SK (1) Taman Keramat : 1997-2002
terima kasih kerana mengajar saya menjadi manusia yang kenal huruf dan tahu membaca dengan lancar. jutaan terima kasih sekali lagi saya ucapkan. kepada Cikgu Zukri dan Cikgu Adin, walaupun anda garang dan saya pernah merasa pelbagai sudut tamparan tangan kasar awak di pipi saya, barulah saya tau apa itu DUNIA. ada bintang, bulan bila kena penampar se-das. kawal emosi cikgu. saya hanya kanak-kanak ribena yang cuba untuk menghiburkan hati sendiri di sekolah. kami tidak matang seperti cikgu. kami hanya murid sekolah yang masih berhingus walaupun tidak selsema.




kepada cikgu-cikgu di SMART : 2003 - 2007
saya Kamaredzwan atau lebih mesra dikenali sebagai Kama atau Affan mengucapkan SELAMAT HARI GURU. terlebih ucapan juga kepada cikgu yang pernah mendidik saya sehingga saya ke tahap sekarang ni walaupun tidaklah setinggi langit. jasa cikgu-cikgu akan tetap saya kenang selamanya. kepada cikgu kelas, terima kasih kerana penat melayan saya masa di sekolah dulu. saya rindu sekolah. doakan saya untuk jadi Pengetua SMART walaupun itu hanya impian dan cita-cita yang sukar untuk saya capai. terima kasih kepada cikgu yang masih kenal dan ingat muka saya hingga ke hari ini. saya pelajar bertuah, bukan kerana saya kacak atau hebat, itu semua tolak tepi.





kepada pensyarah FACT (UiTM) : 2008 - 2011
terima kasih kerana mendidik saya dari semester satu hingga semester 6 Diploma. jasa kamu semua amatlah besar. saya sangat teruja dapat belajar dengan orang yang hebat seperti KAMU SEMUA. kamulah pensyarah yang berkaliber. terima kasih juga kepada PM Abdul Razak Mohaideen kerana menjaga kebajikan saya dan rakan sekelas masa praktikal Oktober hingga Disember 2010. tabik spring! kepada En Azizone anda masih berhutang Pizza Hut dengan saya hingga ke hari ini. anda berjanji nak belanja. sekian.





kepada pensyarah Akademi Pengajian Bahasa (UiTM) : 2012
saya yang dikenali sebagai AFFAN mengucapkan ribuan terima kasih yang tidak terhingga kepada semua pensyarah (dengan harapan boleh bagi markah lebih). terasa macam nak belajar dengan Tuan/Puan sampai semester 6. tapi apakan daya, itu semua mustahil akan terjadi. terima kasih kerana melayan kerenah saya di dalam kelas. sekiranya ada terhiris hati maafkan saya. saya hanya pelajar biasa yang kadang-kadang nampak seperti pelajar sekolah menengah.




SELAMAT HARI GURU SATU MALAYSIA 2012

Sunday, April 15, 2012

tak jangka




yeay! baru je hari tu message ayah suruh cari boots or kasut futsal kat rumah sebab nak main bola kat UiTM. petang tadi ayah call kata kat Al-Ikhsan and tanya nak boots Adidas or Nike. tak sangka pulak ayah nak beli baru kat kedai. haha.


apa-apa pun TERIMA KASIH AYAH sebab belikan affan Adidas Boots, Nike Shin Guard and Al-Ikhsan Socks. gembira tak terkata tadi. hehehe. kasut futsal ayah kata boleh amek yang dia punya, NIKE. hehe. senyuman tak putus dari petang tadi ni. Alhamdulillah.

Saturday, April 14, 2012

ayat sindiran (sarcastic) 1


angsa berkawan dengan merak. merak menyuruh angsa mengikut caranya kerana merak fikir dia lebih bagus dan sempurna dari angsa, angsa yang tak berapa pandai terpengaruh dan mengikut sahaja kata merak, sedangkan merak tidaklah sempurna dan cuba untuk menutup kelemahannya.


angsa yang tiada pegangan sendiri

merak yang sentiasa angkuh

Wednesday, March 28, 2012

masih baru


berita mutakhir,
affan telah mempunyai sebuah twitter account. terima kasih kepada Cik Nisha kerana telah membuatkan saya sebuah twitter account. saya masih noob. jadi saya masih baru belajar dunia twitter. rasanya facebook lagi best kot.






okay, untuk blogger sekalian. boleh laa anda follow affan jika sudi. tak sudi pun takpe. tak kesah. cakap dengan tanda NOKTAH. kepada yang ada twitter account sila link kan email. sekian.

cakap dengan tanda NOKTAH


maksudnya lebih kurang dengan 'talk to the hand'. ini laa ayat yang selalu affan guna bila ada certain situation yang kena guna dan diperdengarkan kepada orang yang layak dapat. yang dah dengar ayat ni faham-faham jelah apa maknanya.


khas untuk orang yang mungkir janji. apa masalah dan sebab pun tak tau tiba-tiba nak mungkir janji. sebelum nak buat janji bukan main lagi. dah janji macam-macam, meletup sana, meletup sini, tiba-tiba nak cancel pulak. sukanya hati.


"sorry wei, aku tak dapat datang group discussion"
RE : "cakap dengan tanda NOKTAH".

"sorry bro, aku belum siapkan group assignment kita"
RE : "WTF! cakap dengan tanda NOKTAH".

"sorry sayang, i lupa nak bagi birthday present dekat you"
RE : "cakap dengan tanda NOKTAH".

"sorry kawan, lupa pulak hari ni kita nak lepak sama"
RE : " cakap dengan tanda NOKTAH".


khas untuk orang yang tak reti bahasa. suka menyampuk bila orang lain bercakap. orang cakap dengan orang lain dia sebok nak masuk line. apa kes? mulut dah gatal sangat sampai nak kena masuk line tiba-tiba?


Pelakon 1 : Eh Affan, semalam kau buat apa?
Orang Menyebok : Affan main facebook je tu.
Affan : Cakap dengan tanda NOKTAH.

Pelakon 2 : Kenapa kau kurus eh Affan?
Orang Menyebok : Affan tak kuat makan sebab tu kurus.
Affan : Cakap dengan tanda NOKTAH.

Pelakon 3 : Kenapa nama kau Affan?
Orang Menyebok : Sebab dia rasa dia HOTSTUFF.
Affan : Kau, GILA. Cakap dengan tanda NOKTAH.


kepada sesiapa pun. jangan sesuka hati selamba adabnya nak mencelah ye. sesungguhnya anda akan dibenci sekiranya anda mencelah tidak kena masa dan janganlah mungkir janji. "kerbau dipegang kepada talinya, manusia dipegang pada janjinya". sekian.

Monday, March 26, 2012

program khas untuk orang kacak dan orang cantik


di sini affan nak ucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada semua Seketariat dan senior yang mengendalikan Program Pemantapan Wawasan di Akademi Pengajian Bahasa, UiTM Shah Alam pada sabtu yang lepas. terima kasih juga kepada kawan kawan yang menghadirkan diri secara sengaja dan tidak sengaja.




program tu sangat seronok walau pada paginya affan rasa mengantuk yang tak terhingga sampai tak boleh nak buat chicken dance. sorry ye abang dan akak senior. saya tak berapa cergas pagi tu.




lepas aktiviti pagi ada program motivasi dan psikologi dalam auditorium. best jugak tapi affan rasa macam nak muntah masa tu sebab budak yang duduk belakang kerusi affan yang rasanya kaki tak pernah kena bedung waktu kecik main gerak gerak kerusi. pening kepala.


tengok gelagat kelas lain pon pening jugak. mulut tak pernah diam. bersyukurnya dapat classmate yang cool, senyap sikit. tak lah setiap masa mulut nak bertanya itu ini. tanya benda yang merepek pulak tu.




pukul 2 paling seronok sebab aktiviti explorace. satu uitm shah alam kena pusing cari checkpoint. dah laa shah alam sekarang ni makin panas. rasa macam kena bbq tengah hari tu.


fasi yang menguruskan kumpulan affan (Kumpulan Tikus Liar) sangat best. siapa lagi kalau bukan "Kak" Ain. dia ikut je mana yang kitorang pergi. tabik spring! dengan melayan celoteh sorang sorang. layan jelah "Kak" Ain ye.


program tamat pada pukul 6 petang dan bermulalah cuti sekejap di rumah. homesick katanya. sekian.

Thursday, March 22, 2012

tabik di dahi


aku tak pernah mintak kau menyanjung aku. sikit pun takde. buat apa kau nak sanjung aku. aku bukannya sesiapa pun. aku hanya insan yang tiada gelaran Doktor (Dr.), Professor (Prof.), Dato', Tan Sri, Tun, Sheikh, Tuan Haji apa semua ni. lagi sekali aku sebutkan TIADA.




aku tak pernah paksa orang untuk sanjung aku. sekadar menunjukkan rasa hormat sudah memadai. sekurang-kurangnya tunjukkan sikap yang baik dalam diri kau walau kau tak suka pun. takdelah rasa diri kau hina. aku tak pernah rasa yang aku tak harus sanjung atau hormat orang. semua insan di dunia kita kena hormat. tak kisahlah dia kerja Alam Flora ke, tukang kayu ke, security guard ke. sekurang-kurangnya kita boleh tunjuk paras mana akhlak dan kematangan kita.


kematangan akan menunjukkan siapa sebenarnya diri kita. bukan untuk menunjuk baik. tapi sekadar menunjukkan kematangan kita yang semakin dewasa ini. cuba kita lihat, orang muda zaman sekarang ada tak salam orang lagi tua macam masa kita kecik-kecik dulu kena salam dan cium tangan orang tu. susah kan? cuba tanya diri sendiri. ada kita buat tak?


bukan suruh cium tangan sampai kaki. sekadar menunjukkan apa yang diajar masa kecik dulu dipraktikkan sampai dewasa. takde dosanya salam dan cium tangan yang lagi dewasa. tapi dalam hubungan mahram dan muhrim la.


kalau salam pun kena bayar lain cerita la. yang menghairankan, kalau kita jumpa tokoh korporat, laju je kita berebut dengan orang lain nak bersalam. kenapa bukan dengan atuk, nenek, ibu dan bapa kita atau saudara yang tua? sebab tokoh korporat susah nak jumpa? macam tu? tepuk dada tanya hati.




kekalkanlah dalam diri dengan prinsip, 'hormatlah orang lain dahulu untuk orang lain menghormati kita kembali'. tak kisah lah siapa hormat siapa dulu. macam dapat duit pun kalau siapa yang lambat hormat orang lain. sekian.

Tuesday, March 20, 2012

ke-KAKI-an


hari dalam sejarah affan menghiburkan diri bersama classmate nya. secara teknikalnya aku di ajak oleh Kak Lynn untuk join misi mencari bahan rujukan kat UKM, Bangi.


jarak di antara UiTM dengan UKM sangatlah jauh. lebih daripada sekangkang mahupun dua kangkang kera. maka kami beramai ramai naik public transport untuk meneruskan usaha murni.


alangkah malangnya, kawan kawan terpaksa melihat telatah aku dengan rakan yang lain membuat lawak yang sukar difahami oleh segala lapisan masyarakat. kami tidak dipandang serong tetapi dipandang dengan mata yang bulat oleh semua orang.


ya, KAMI KECOH. tapi takde signboard yang dilekat "Jangan Bising", jadi kami tak patut dipandang sedemikian. maaf ya warga KTM.


kami bebas mengkecohkan diri kerana tiada signboard ini ya kawan kawan


satu keindahan ialah library kat UKM. memang tabik laa. BESAR GILA. COMFORT. semua laa. terima kasih UKM kerana mempunyai bahan rujukan mengenai Bahasa dan Linguistik (Language and Linguistics).


library UKM juga mempunyai nama tersendiri iaitu Perpustakaan Tun Seri Lanang (Perpustakaan yang Terbesar di Asia Tenggara). cuma yang jadi susah sikit dekat sana sebab nak kena tunggu bas, lama. redha jelah nak buat macam mana.



terima kasih diatas layanan baik oleh pihak UKM


masuk KTM je macam macam bau kita boleh hidu. bau ketiak. bau perfume entah jenis apa pun tak tau. bau stokin busuk pun kadang kadang termasuk jugak dalam lubang hidung yang dah sedia mampat. oh tidak. aku tak sanggup kalau nak kena duduk dalam KTM lagi 10 minit. rasa loya semacam tekak.


dengan maskulin nya mendedahkan air perahan ketiak


kepada sesiapa yang selalu naik KTM tu, cuba bau ketiak dan baju masing masing. kalau bau boleh buat kambing surrender pakai laa deodorant dengan perfume. kalau rasa bau perfume anda buat orang jauhkan diri, sila laa tukar. mungkin tak sesuai untuk semua golongan masyarakat. sekian untuk berita semalam.