Tuesday, January 22, 2013

malam, tapi cerah dan bising


Bonsoir and Assalamualaikum.
PASAR MALAM. siapa yang tak tahu apa itu pasar malam? mostly dekat Malaysia semua tahu dan pernah pergi pasar malam. kalau yang tak pernah pergi, mungkin korang ni jenis yang suka duduk rumah, buat aktiviti sorang-sorang, ala-ala forever alone.




apa yang boleh aku describe pasal pasar malam ialah tempat ni bising, ramai orang, berbau, cerah bila malam dan jalan akan bersepah dengan sampah sarap bila aktiviti menjual dah habis. pernah jugak terfikir, kenapa laa peniaga dekat pasar malam ni tak jaga kebersihan. tak faham aku. dah reti meniaga tu kemas laa balik walaupun ada Dewan Bandaraya yang tolong kemaskan lepas korang dah habis masa menjual. take note wahai PENIAGA PASAR MALAM.




selalunya, pasar malam ni kita jumpa dibuat dekat jalanraya, kawasan parking kereta atau tanah lapang. bila buat kat atas jalan tar senang sikit nak mengemas daripada buat atas tanah atau berpasir. nanti berlecak pulak tanah tu. nak jalan pun susah. bila aku pergi pasar malam mesti jalan basah-basah sikit. kadang-kadang malas pulak nak lalu kat tempat orang jual ayam, ikan, sayur semua tu sebab basah dan berbau.




masa kecik-kecik dulu, aku suka betul bila dapat pergi pasar malam. boleh beli rangka ayam, cotton candy, popcorn, burger, ice blended and macam-macam lagi laa. bila aku pergi pasar malam, memang dah fikir nak beli Uncle Bob, satay ayam berempah, ice blended takpun yong tau fu.


actually, aku tak suka sangat pergi pasar malam. sebab bila dah ramai orang kat pasar malam tu, aku jadi pening. yang kiri jerit nak suruh beli barang dia, yang kanan jerit nak suruh beli barang dia. yang orang depan sibuk ke kiri ke kanan nak elak orang yang lalu. orang belakang pulak sibuk nak jalan laju-laju. bukan paranoid ke apa tapi rasa macam rimas. pening. semua cukup. bila pergi dengan kawan rasa okay sikit. ada yang tolong guide masa nak jalan.




setiap hari sabtu mesti ramai orang pergi pasar malam dekat AU2, Taman Keramat. sama macam pasar malam hari isnin dekat AU1, Taman Keramat. pasar malam dekat Jelatek hari jumaat. tapi aku tak suka pergi sana. jauh, sesak dan gelap. tehehe. sorry orang Jelatek. sampai sini je yang nak share. sekian, terima kasih. Au Revoir et Assalamualaikum.

Thursday, January 17, 2013

kala terakhir


Bonsoir mes amis. Assalamualaikum.
selama seminggu setengah dalam keadaan berjaga-jaga kerana final exam, akhirnya habis jugak. rasa macam nak bakar bunga api je masa habis exam hari selasa hari tu. seronok betul. keluar je exam hall, aku terus call Fari. bila dia cakap 'Hello.' je aku dah jerit, 'YEAAYYY!! Dah habis exam!" dengan penuh bersemangat dan gembiranya, macam hari selasa tu hari raya Aidilfitri pulak.




keluar je exam hall semua tersenyum. boleh jawab lah tu kot. Alhamdulillah. aku exam dekat Dewan Sri Budiman, UiTM Shah Alam. pelajar UiTM Shah Alam confirm tau punya location tempat ni. kalau tak tau, pergi hantuk kepala kat dinding. oh ya, exam dekat Dewan Sri Budiman best. aku dapat duduk dekat tepi sekali, dan tak sesejuk macam Dewan Annexe. nasib baik masa exam kat Dewan Annexe aku bawak sweater. kalau tak confirm menggigil macam budak sebelah aku masa tu.


lepas dah keluar exam hall hari selasa tu, kitorang beramai-ramai terus naik bas RapidKL pergi Seksyen 2, naik lagi bas pergi Kompleks PKNS. then jalan kaki sampai Plaza Alam Sentral (PAS). masa sampai PAS tu aku dah lapar sesangat. nasib baik classmate pun nak makan jugak. aku takde selera sebab exam. nervous sangat kot. tapi tengok Fari macam biasa je selera makan dia, walaupun dia exam sama minggu dengan aku. maybe dia seronok sebab dah final exam.


hari last final exam tu, harijadi Siti Fatimah. classmate aku. yang bebudak lain dah ready nak buat surprise untuk dia. siap psycho lagi before masuk exam hall. sampai menangis Siti Fatimah. at first aku tengok je sebab tak tau yang dorang nak prank Siti Fatimah ni. bila dah tau tergelak-gelak aku. hebat classmate aku ni. siap beli cake apa semua. lepas dah makan kitorang pergi main bowling.






 my brothers and sisters

sorry, muka tak fresh sangat sebab tak cukup tidur. hehe.


walaupun kitorang just main 1 game je, tapi keseronokan main tu best sangat. cuba teka, siapa champion main bowling? aku laa siapa lagi. nasib je tu. bukan hebat mana pun. main saje-saje je. bila ada yang dapat STRIKE atau SPARE memang meriah. semua bersorak. dah macam ada bowling tournament pulak kat situ. bila dah habis main, pergi dinner dekat Seksyen 2 dan itulah kali terakhir untuk sem ni kitorang keluar ramai-ramai.


kami tak sehebat mana. tapi kalau nak lawan,
kami akan main sungguh-sungguh.


kini, aku masih di Shah Alam. bila tengok kawan-kawan update status 'HOME SWEET HOME' aku jadi jealous. eh apa aku merepek ni. macam laa rumah aku jauh sangat. KL je pun. dari UiTM Shah Alam nak balik rumah sejam je nak sampai. aku duduk lama sikit kat sini sebab nak tunggu kot-kot classmate takde transport nak pergi Bus Station or KTM Padang Jawa. tak sampai hati pulak nak tengok dorang naik cab. dah laa mahal kalau naik cab.


kalau ada macam ni kat Malaysia memang ternganga semua orang.


mostly housemate aku dah final sem. next sem berjumpalah dengan muka baru. aku dah naik pangkat jadi senior pulak dalam rumah ni. masuk sem depan dah setahun aku duduk rumah sewa dekat Seksyen 7 ni. oh cepatnya masa berlalu. best sangat duduk shah alam ni walaupun tempatnya ibarat bandar mati selepas pukul 9 malam. bas dan cab susah sangat nak jumpa lepas pukul 10 malam. sampai sini sahaja yang boleh aku share. sekian, terima kasih. Au Revoir.

Monday, January 14, 2013

Pelajar UiTM Shah Alam punya cerita


TransRengit. kalau pelajar UiTM Shah Alam bila sebut je nama ni mesti dah terbayang dalam kepala apa bendanya. bila nampak benda besar yang bergerak warna hijau ni lalu, mesti semua student cepat-cepat nak tengok huruf yang ada dekat depan bas. huruf A ke, B ke, C ke. yang aku tau kalau ada huruf C dekat depan tu, confirm untuk pergi seksyen 7.


 Bas Free untuk pelajar UiTM


selain TransRengit, RapidKL merupakan salah satu pengangkutan awam utama yang keluar masuk UiTM Shah Alam. tengok je code dekat bas tu. kalau T604 pergi sampai Seksyen 7. T603 pergi sampai Seksyen 2. dua code bas tu je yang aku naik. kalau naik T604 balik rumah sewa. T603 pergi lunch atau brunch dengan classmate.


Bas yang kena bayar RM1 bila nak naik


kebanyakan pelajar selalu mengeluh, nak kena naik bas laa kalau nak pergi kelas. letih laa, apa laa. guys, perkara macam ni paling kurang pun korang lalui masa belajar je. masa dah kerja nanti terpulang laa nak naik apa. untuk pelajar  non-resident (NR) boleh apply sticker UiTM. aku dah apply, dah approve tapi tak pergi ambil lagi. sticker UM ada laa terlekat dekat kereta. tu pun sebab ayah yang bagi. senang nak masuk UM kalau nak cari bahan rujukan katanya. lagipun, kat UiTM jadi malas nak drive sebab parking selalu penuh. nak parking dekat KOLEJ SEROJA penuh. parking dekat DATC kadang-kadang pun penuh. apatah lagi KOLEJ MAWAR.


orang kata, tak rasa cukup pengalaman jadi student laa kalau tak pernah merasa naik bas. berhimpit sana, berhimpit sini. kalau dah ramai sangat perempuan dalam bas tu aku jadi segan. itu kalau aku sorang-sorang laa. kalau dengan classmate apa ada hal. duduk je dengan classmate. confirm dorang akan lindungi aku. perghhhh.. macam laa aku ni seorang gadis. okay, enough merepek affan.


Gambar Hiasan


ada satu masa yang buat aku terasa malas sangat nak naik bas, iaitu bila aku kelas dekat Menara SAAS (Sultan Abdul Aziz Shah). kalau kelas dekat situ mesti kena tunggu bas dekat depan Kolej Seroja. leceh betul sebab semua orang habis class pukul 4pm. tengok dengan student Hotel Management naik situ, Agro, FSPU, APB, Masscom, Accountancy dan lain-lain lagi. kalau petang mesti penuh dekat bus stop situ. kena berebut nak masuk dalam bas.


Bus Stop Kolej Seroja, UiTM Shah Alam
Affan, Najiha, Farid & Shida


bagi sesiapa yang tak biasa, mesti rasa susah dan tak suka gila. bagi sesiapa yang dah biasa, perkara macam ni dah jadi rutin harian. adat sebagai pelajar yang tak bawa kereta orang kata. takpelah, bak kata pepatah bersusah-susah dahulu, bersenang-senang kemudian.

Sekian, terima kasih. Au revoir.

Sunday, January 13, 2013

surprise, SURPRISE!


hey y'all! whats'up! oopss! terlampau kebaratan sangat. okay, Assalamualaikum semua. hari ni nak share dengan korang pasal petang semalam (12th Jan) dan kenapa title post kali ni, SURPRISE.


okay, semalam aku dengan Azza and Farah dah plan nak pergi makan steamboat dekat Johnnys Restaurant AEON Jusco AU2 pukul 3pm. aku ingatkan saje-saje je nak makan dengan dorang sebab dah lama tak lepak sekali. yang bebudak lelaki semua busy. kitorang pun order laa steamboat untuk 4 orang kalau tak silap, SET B. aku order set lain sebab aku nak makan Thai Pinneapple Rice yang memang favourite aku dari dulu lagi.


Steamboat, Chicken Soup


Tomyam SoupThai and Pineapple Rice
p/s: tomyam soup tu memang tertumpah sendiri masa staff dia hantar. aku tak makan bersepah atau tumpah-tumpah macam bebudak kecik.


okay, set yang aku order tu best, complete. ada ice cream, ada thai tea and ada tomyam soup sekali. ice-cream of course laa aku order coffee ice-cream. sedap. korang patut cuba coffee ice cream dia. kalau tak sedap, boleh complain dekat aku, and aku boleh belanja.


dah lepas order tu mula laa plan dorang nak buat SURPRISE dekat aku. dorang bagi cupcake and board yang ada gambar. serious terharu sangat korang bagi tu. aku suka gila. thank you so much guys dan dalam french language kita cakap, merci beaucoup mes amis.


dengan sengaja besarkan gambar, dan dengan niat nak bagi korang sampai terasa nak makan cupcake.


terharu dan cantik korang buat. merci beaucoup. 


 sorry, rambut kusut sikit. angin kuat petang tadi. haha.


kat sini aku ada video nak share pasal petang tadi. sorry kalau tak clear. reformat jadi FLV. kalau sudi nak tengok boleh play, kalau tak sudi atau menyampah sila jangan tengok langsung. aku tak mengharapkan publisiti murahan. sekian, terima kasih. Au revoir.



video


Thursday, January 10, 2013

KAWAN


KAWAN. ya, semua orang ada kawan. siapa kat sini yang nak mengaku dia takde kawan? CEPAT CEPAT. masa diberi hanya lima saat untuk mengaku. jerit kuat-kuat "AKU TAKDE KAWAN!" dan lepas tu bertenang, senyum dan teruskan membaca.


okay, dari kita baby kita dah ada kawan. tak kisahlah kalau kau rasa sesiapa pun kawan kau masa tu. teddy bear ke, parent ke, botol susu ke. masa tu kau tau nangis je pun bukan tau berfikir sangat. yang kau tau nangis nak susu atau nangis sebab pampers dah basah.





bila dah besar (bukan badan besar macam tong dram), baru kita tau apa itu KAWAN. tak kiralah kawan baru, kawan lama, kawan biasa, kawan karib, kawan yang dijadikan musuh separuh masa atau sepenuh masa dan sebagainya. setiap orang mesti nak dapat kawan karib yang betul-betul faham akan diri kita, tolong bila ada masalah, tak berkira, tak rendahkan kita dan macam-macam lagi laa. dalam erti kata lain, PERFECT. tapi masalahnya, pernah tak kita dapat kawan yang ada ciri-ciri macam tu? aku rasa takde kot. kalau ada pun mungkin ada ciri-ciri yang korang tak berapa nak berkenan dengan dia. well, nobody's perfect right?




okay, orang selalu cakap bila berkawan hati-hati. takut tersalah pilih kawan. setakat ni aku tak rasa aku tersalah pilih kawan. yelah, selagi aku rasa diri aku manusia yang tau baik dan buruk selagi tu aku tak rasa tersalah pilih. jangan salahkan kawan kalau perangai kita teruk. salahkan diri sendiri. ada otak, ada akal, GUNA. kalau rasa kawan kita tu teruk, ubah atau nasihat dia. kalau tak makan saman, tinggalkan dia. bukan  sebab apa, takut satu hari nanti kita terikut perangai dia.


MUSUH dalam SELIMUT. ini paling bahaya dan takde kena mengena dengan pemikiran kanak-kanak yang musuh menyorok dalam selimut. hati-hati berkawan jangan sampai orang lain perdayakan kita atau TIKAM BELAKANG. kita tak tau siapa yang akan tipu kita. orang selalu cakap, takkan ada kawan sendiri nak tikam belakang kita. okay, kalau kawan sendiri tak tikam belakang kita, kenapa ada kes penipuan MLM laa, sabotaj itu, sabotaj ini. dalam erti kata lain, KAWAN makan KAWAN. tepuk dahi kuat-kuat, tanya diri sendiri sakit ke tak.


banyak lagi perumpamaan, tapi malas laa nak mention satu-satu. kang kata aku buat sesi mengajar bahasa Melayu pulak kat sini. okay, sampai sini sahaja yang dapat aku share. sebab nak baca buku, esok FINAL EXAM paper yang ke-4. wish me luck and good luck kepada sesiapa yang menduduki FINAL EXAM. Au revoir.



Tuesday, January 8, 2013

FINAL EXAM!


PEPERIKSAAN AKHIR atau FINAL EXAM. yup, siapa tak takut bila dengar pasal final exam. dari kita sekolah rendah lagi kita dah lalui masa ni, setiap semester atau akhir tahun. masa yang ditunggu-tunggu dengan penuh debaran dan jantung berdenyut dengan lajunya macam orang tengah main drum.


kalau kat sekolah dulu, peperiksaan pertengahan tahun paling best. sebab nak rebut tempat dalam kelas. siapa dapat nombor satu dalam kelas, siapa yang tercorot, siapa dapat banyak gred A, siapa fail dan macam-macam lagi. bila dapat nombor satu dalam kelas hidung mesti kena kembang sikit. dengan bangganya paksa parent datang sekolah ambil report card. bila dapat yang tercorot, malu nak suruh parent datang ambil. cakap dengan cikgu parent busy tak dapat datang sekolah.




tapi bila masuk universiti, benda ni dah jadi lain. dah takde dah parent nak ambil report card atau datang universiti nak tengok result. semua send thru email je. bila tengok ada subjek bawah gred C mula laa rasa tak sedap badan. bila dapat gred A+ atau Dean's List (DL) mula laa nak tayang kat facebook, twitter atau blog, nak bagi tahu satu dunia yang kita dapat Dean's List. simpan untuk kau sudah laa. tak perlu nak show off tunjuk kat semua orang. statement UMUM takde specific dekat mana-mana individu.


perkara yang berbeza masa final exam ni, masa kat sekolah yang seronoknya kita semua pakai baju seragam sekolah. nampak cantik je dan nampak kemas. bila dekat universiti mula laa kita culture shock tengok macam-macam gaya pakaian pelajarnya. tapi yang penting mesti smart casual. apa smart casual tu? pakaian smart casual mestilah berkolar, berkasut dan berseluar. kalau tak berseluar nanti pengawas peperiksaan halau. confirm dicap sebagai orang gila.




benda yang paling penting masa nak masuk dewan atau kelas untuk final exam kat sekolah dulu kita just bawa pen, pensel, pembaris, pemadam dengan sharpener je. tapi bila kat universiti, benda yang kena bawa masa masuk dewan macam pen, pensel, pemadam dan kena bawa sekali slip peperiksaan dengan kad matrik. handphone kena buat silent mode atau off terus dan letak dekat lantai bersama-sama dengan pencil chase.




benda paling lawak yang aku nak share dengan korang masa final exam 7 Januari 2013 atau semalam, ada kawan aku sorang ni nama dia Bo (bukan nama sebenar), dia terlupa nak off phone. dia buat silent mode je. dengan penuh rasa berdebar semua pelajar Zon D menjawab soalan dengan penuh debaran. 


akan tetapi, masa semua tengah menjawab soalan dengan penuh ayat yang merewang dekat dalam kepala dengan kadar yang maksimum dan fokusnya, tanpa diduga ... (datang dah ayat dramatik affan) ada bunyi ayam jantan berkokok dengan penuh semangat. dengan pantas aku pandang ke depan. dia terus tekan alarm-stop dekat phone. semua mata memandang, dengan penuh rasa hairan. tanpa segan silu, ada di antara kami ketawa kecil. ikutkan hati nak je berguling-guling atas lantai. tapi apakan daya, tak cukup ruang.


kesimpulannya, jangan lupa off phone atau buat silent mode dan make sure yang kita tak set alarm dekat phone. takut-takut keluar bunyi ayam jantan lagi. sekian, terima kasih.




SELAMAT MAJU JAYA diucapkan kepada
semua PELAJAR yang sedang mengambil FINAL EXAM di IPT.

Saturday, January 5, 2013

Halwa Telinga Orang Tua


Assalamualaikum. Bonsoir.

setiap orang mesti ada halwa telinga kesukaan masing-masing kan? bak kata orang putih, favourite songs. selalunya apa yang aku dengar tak sama dengan apa yang orang lain suka. ada yang suka lagu-lagu zaman millenium macam Justin Bieber, Bruno Mars, One Direction dan lain-lain lagi. yup! aku pun suka jugak tapi aku lagu suka lagu yang sentiasa aku nyanyi dekat mana-mana pun.


ada yang kata aku punya favourite songs macam taste orang tua. lantak korang laa. masing-masing ada citarasa sendiri kan? melalui pemilihan favourite songs ni, kita dapat tau orang tu macam mana. dalam erti kata lain, characteristics.


actually, aku lagi suka lagu lama-lama. ala-ala era 60an, 70an dan 80an. zaman yang aku belum tercipta dekat dunia ni lagi. zaman nenek aku muda remaja dan bergetah lagi bak kata orang. kat bawah ni top 4 yang aku suka. nak tambah lagi sorang nak jadikan top 5 kena fikir betul-betul dulu.


siapa minat dorang sila angkat tangan. jangan malu jangan segan. tapi make sure korang pakai deodorant dulu. kang ada jugak orang sebelah muntah.


Frank Sinatra
- Fly Me To The Moon
- My Way

Neil Sedaka
- Oh! Carol
- You Mean Everything To Me

Lionel Richie
- Hello
- Endless Love

P.Ramlee
- Getaran Jiwa
- Jeritan Batinku


P.Ramlee adalah satu-satunya penyanyi Melayu yang aku suka. filem arahan P.Ramlee kebanyakannya laku sampai sekarang. tak muak tengok. tak lapuk dek zaman. semiman paling berharga yang kita ada. malangnya dulu orang tak hargai dia. tapi takpelah. boleh sedekahkan Al-Fatihah untuknya. good job P.Ramlee.

Okay, sampai sini saja nak kongsi.
Bonne Soiree Mes Amis. Au Revoir. Assalamualaikum.
Sekian, terima kasih.

Friday, January 4, 2013

Sentiasa Baru


1 JANUARI setiap tahun.
Yup, tengok ramai yang dok tunggu tarikh ni. PELIK. Dekat twitter, dekat facebook, dekat blog. Semua bercerita pasal NEW YEAR. Actually, apa yang seronok sangat? Entahlah. Aku pun tak tau. Bila kawan-kawan cakap 'HAPPY NEW YEAR AFFAN!', aku pun balas jelah balik 'HAPPY NEW YEAR TOO'. Padahal sikit pon tak rasa nak celebrate ke apa.




Tahun lepas paling seronok aku rasa. Bukannya sebab celebrate new year denga kawan-kawan, tapi aku seronok sebab semua orang dapat kumpul sekali. Buat BBQ, makan marshmallow bakar, program bakat nyanyian terpendam diserlahkan dan lain-lain lagi. Tak perlulah aku nak cerita semua. Kang siapa yang baca muntah pulak.




Bila berkumpul sekali macam-macam cerita keluar. Gosip sana, gosip sini. Baik lelaki, baik perempuan. Takpe, kita kawan-kawan. Dah terbiasa benda ni semua and dah kental bila kena attack dengan soalan panas. Wa caya sama lu orang. Eh sejak bila bahasa aku kasar semacam ni? Alright, kat sini aku nak share sikit gambar dengan siapa yang follow aku mahupun SILENT READER. nampak tak motif aku bold kat situ. haha. Kalau nak tengok apa yang aku update boleh pergi dekat January 2012 Link.




dura di pelosok batin



Hati yang jahil dan gelap,
sejemput kilau terbit,
entah dari mana hadirnya,
mengubah sedikit demi sedikit,
hati yang gelap menjadi sinar.


Dua kuntum bunga yang dipetik saban hari,
tak tau yang mana segar dan matang,
apa layunya sehari dua,
atau bertahun hingga mengeluarkan benih baru.


Rusuh hati,
apakah benar kerjaku,
menabur baja dengan penuh kasih,
namun tanah tidak mengizinkan,
sia-sialah tenggangku.

- Affan, 2013